Blog & News

Maak je WordPress website sneller in 5 stappen - In: Tips

In : Tips Comments : 0 Author : Ger den Haan Date : 23 jan 2017
wordpress-website-sneller-maken

WordPress sneller maken is iets waarvan je het belang niet mag onderschatten. Want een snellere website scoort nu eenmaal beter in de Google zoekresultaten. Google heeft namelijk een ontzettende hekel aan trage websites. Het oud hollandse gezegde luidt niet voor niets; ‘Don’t bite the hand that feeds you’. Daarom dachten wij bij Music & Media; laten we eens wat dieper in deze materie duiken.
Deze blogpost bevat zowel eenvoudige als wat meer gevorderde tips. Loop ze dus vooral allemaal even door en kijk wat je zelf direct kunt aanpassen. Mocht je er niet uitkomen? Zoals je inmiddels weet zijn wij van Music & Media altijd slechts een telefoongesprek of email van je verwijderd.

1. Website snelheid testen

Google PageSpeed Insights geeft je in een handig overzicht precies weer waar voor jou de  aandachtspunten liggen. Als je niet helemaal thuis bent in HTML en CSS wordt het al snel te lastig waarschijnlijk. Maar de manier om die hindernis te nemen weet je inmiddels.

2. Kies een goede hosting provider

Shared hosting is absoluut uit den boze. Zegt dat je niets, is het goed eens aan je hosting provider te vragen of jouw website toevallig op zo’n server draait. Als dat zo is stellen we voor dat je deze vandaag nog verhuist naar een wat meer professionele omgeving. dat helpt zeker wordpress sneller maken. Het is niet alleen de prestatie van je website die eronder lijdt, het schiet ook niet op dat bezoekers onnodig lang moeten wachten tot je website eindelijk is ingeladen.

3. Check je WordPress Plugins

Houd er rekening mee dat hoe meer plugin je hebt draaien in je WordPress website, hoe trager je website wordt. Het is dus altijd goed te overwegen of je de door jou gekozen plugin wel echt nodig hebt. Is sommige gevallen is het ook interessant eens te informeren bij een goede PHP programmeur naar de mogelijkheden. Een extra stukje script wat op hosting pack draait is vaak een interessant alternatief.

4. Caching met WP Super Cache of WP Rocket

Net heb ik je verteld dat je op moet passen met het zomaar toevoegen van plugins. Nu ga ik je vertellen dat je altijd de plugin WP Super Cache moet toevoegen. Opzoeken, installeren, activeren en dan bij instellingen alleen het vinkje voor ‘Caching On (Recommended)’aanzetten. Met caching bouw je een soort geheugen op waardoor niet bij iedere bezoeker dezelfde pagina volledig moet worden ingeladen. Vaste elementen in een pagina worden als het ware klaar gezet waardoor er minder hoeft worden ingeladen en je website dus sneller wordt.

5.  Laat je afbeelding niet onnodig groot

Als je met je iPhone een beetje een knappe foto maakt is de misschien wel 3MB. Dit is natuurlijk veel te groot voor je site. In WordPress media bibliotheek kun je tot 32MB uploaden. Maar om de snelheid van je site tegemoet te komen dien je je foto’s altijd teverkleinen. Een goede algemene richtlijn is maximaal 800pixels breed en niet meer dan 100kb.

Conclusie: Maak je website sneller en dus beter vindbaar

Alle bovenstaande handelingen kun je zelf doorvoeren. Behalve de eerste misschien. Mijn tip voor deze blogpost; ga er mee aan de slag. Het kost je, afhankelijk van de grootte van je site, slecht een paar uur. Maar het resultaat zal nagenoeg direct merkbaar zijn in je bezoekersaantallen. Uiteraard ben ik benieuwd naar je resultaten en hoe deze technische optimalisatie je vergaan is. Laat me eens weten of het is gelukt, misschien kan ik je nog ergens mee verder helpen.  🙂

Zoekwoord fouten die je eenvoudig kunt voorkomenCrawl budget belangrijk voor je resultaten?